Home » Kennisbank » Voor wie geldt er een verplichte rijbewijskeuring?
Iedereen die rijexamen wil doen, moet een Gezondheidsverklaring invullen. Op die manier controleert het CBR of u gezond genoeg bent om veilig te kunnen rijden. Maar soms heeft het CBR meer informatie nodig dan alleen de Gezondheidsverklaring. U moet dan een rijbewijskeuring ondergaan. We leggen uit voor wie een verplichte rijbewijskeuring geldt.
In Nederland moeten alle 75-plussers bij het verlengen van hun rijbewijs een medische keuring ondergaan. De reden hiervoor is dat de kans op lichamelijke problemen toeneemt bij het ouder worden. Dit kan van negatieve invloed zijn op de rijvaardigheid. Daarom heeft het CBR de taak om te controleren of ouderen van 75 jaar en ouder nog veilig kunnen rijden.
Als u als 75-plusser na de keuring rijgeschikt wordt verklaard, krijgt u meestal een rijbewijs met een geldigheidsduur van 5 jaar. Als u een medische situatie heeft die de rijvaardigheid beïnvloedt, kan uw rijbewijs ook 3 jaar of 1 jaar geldig zijn. Bij het verlengen van uw rijbewijs moet u altijd opnieuw gekeurd worden.
Lees meer over de keuring rijbewijs 75 jaar op onze pagina.
Iedereen die het groot rijbewijs wil halen of verlengen moet een medische keuring ondergaan. Dit is omdat het besturen van een zwaarder voertuig meer en andere vaardigheden vereist dan het besturen van een kleiner voertuig. Daarom is het extra belangrijk dat de bestuurder fysiek en mentaal gezond is.
Als u na de medische keuring rijgeschikt wordt verklaard, krijgt u meestal een rijbewijs met een geldigheidsduur van 5 jaar. Ook hierbij geldt dat uw rijbewijs 3 jaar of 1 jaar geldig kan zijn als u een specifieke medische situatie heeft. Bij het verlengen van het groot rijbewijs moet u altijd opnieuw gekeurd worden.
Lees meer over de keuring groot rijbewijs op onze pagina.
Ook bestuurders met een medische situatie moeten een rijbewijskeuring ondergaan. Dit is het geval wanneer:
Bepaalde medische situaties kunnen van negatieve invloed zijn op uw rijvaardigheid. Tijdens de rijbewijskeuring controleert een keuringsarts rijbewijs in hoeverre dit het geval is.
Als u rijgeschikt wordt verklaard, kunt u een rijbewijs met een geldigheidsduur van 10 jaar, 5 jaar, 3 jaar of 1 jaar krijgen. Dit is afhankelijk van uw medische situatie. Als er geen beperkingen zijn voor autorijden, kunt u een regulier rijbewijs krijgen met een onbeperkte geldigheidsduur (10 jaar). Maar als u een progressieve ziekte heeft, krijgt u meestal een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur.
Als u een rijbewijs krijgt met een beperkte geldigheidsduur (5 jaar, 3 jaar of 1 jaar), moet u bij het verlengen van dit rijbewijs opnieuw gekeurd worden. Als u een rijbewijs met een onbeperkte geldigheidsduur krijgt, hoeft dat niet.
Lees meer over de medische keuring rijbewijs op onze pagina.
Ook beroepschauffeurs krijgen te maken met een verplichte rijbewijskeuring. Vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs worden gekeurd voor het groot rijbewijs, maar voor sommige groepen beroepschauffeurs zijn er speciale keuringen. Denk bijvoorbeeld aan de medische keuring taxipas. Deze keuring is voor taxichauffeurs. Zij moeten medisch gekeurd worden om werkzaam te mogen zijn als taxichauffeur. Daarnaast is er ook de medische keuring touringcarchauffeurs, speciaal voor touringcarchauffeurs die een geneeskundige verklaring nodig hebben voor hun werk.
Naast de genoemde groepen zijn er nog andere groepen voor wie een verplichte rijbewijskeuring geldt. Bijvoorbeeld voor iedereen die aan professionele of amateur auto- of kartsport doet. Voor hen is er de medische keuring KNAF.
Ook om een klein vaarbewijs te krijgen moet u aan bepaalde medische eisen voldoen. Daarom moet u bij de aanvraag altijd een Mijn CBR.nl Gezondheidsverklaring invullen. Als u hierop alle vragen met ‘nee’ beantwoordt, hoeft u geen medische keuring te ondergaan. Maar als u één of meer vragen met ‘ja’ beantwoordt, geldt er wel een verplichte rijbewijskeuring. Dit is de medische keuring klein vaarbewijs.
Tot slot is er sprake van een verplichte rijbewijskeuring bij een Mededelingenprocedure. Dat betekent dat het CBR een melding van een vermoeden van ongeschiktheid van derden heeft ontvangen. Deze melding komt meestal van de politie, maar ook een behandelend arts kan zo’n melding maken. Vaak volgt hierop een onderzoek naar de rijgeschiktheid van de persoon over wie de melding is gemaakt. Dit onderzoek bestaat vaak uit een verplichte rijbewijskeuring.
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.