Autorijden met een ICD

Laatste update:
27 januari 2025
Leestijd: 11 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Als u een gevaarlijke hartritmestoornis heeft, kunt u een ICD krijgen. Dit is een apparaat dat in het lichaam wordt geplaatst om het normale hartritme te herstellen. Het krijgen van een ICD kan grote invloed hebben op uw dagelijks leven. Hoe zit het eigenlijk met een ICD-kastje en autorijden? En wanneer moet u een rijbewijskeuring ondergaan? We vertellen u alles wat u moet weten.

Wat is een ICD?

Wat is een ICD nu precies? ICD staat voor Implanteerbare Cardioverter Defibrillator. Het is een klein apparaatje dat ingrijpt bij hartritmestoornissen. U heeft een hartritmestoornis als uw hart te snel, te langzaam of onregelmatig klopt. Een ICD geeft een stroomstootje aan het hart, waardoor het hart weer in het goede ritme klopt. Een ICD wordt onder de huid geplaatst. Dit kan op verschillende plaatsen in het lichaam. Er zijn ook verschillende soorten ICD’s. 

Patiënten

Een ICD kan om verschillende redenen worden geplaatst. U krijgt een ICD in de volgende situaties:

  • U heeft een gevaarlijke hartritmestoornis.
  • U loopt een verhoogd risico op een hartritmestoornis. 
  • U heeft een hartritmestoornis, medicijnen werken onvoldoende en een operatie is niet mogelijk.

Werking 

Een ICD herkent een abnormaal hartritme. Het apparaatje signaleert een te snelle, te langzame of te chaotische hartslag. De ICD probeert deze hartstoornis te stoppen door eerst een aantal kleine schokjes te geven. Dit is (bijna) niet voelbaar voor de patiënt. Het geven van deze schokjes wordt Anti Tachy Pacing (ATP) of overpacing genoemd. Meestal is dit voldoende om het hartritme weer normaal te krijgen. Als dit niet voldoende helpt, geeft de ICD een stroomstoot af. Deze stroomstoot is wel duidelijk voelbaar voor de patiënt. Na 1 of 2 van die stroomstoten is het hartritme meestal weer normaal. 

Plaatsing

Meestal wordt een ICD onder plaatselijke verdoving geplaatst. Eventueel kan er een slaapmiddel worden gebruikt. De cardioloog maakt dan een sneetje in de huid onder het sleutelbeen. Door deze opening gaan de elektrodraden via een ader naar het hart. Daar worden ze op de juiste plek vastgemaakt. Het andere uiteinde van de elektrodraden komt in de ICD. De cardioloog maakt dan een kleine holte onder de huid en plaatst hier de ICD in.

Soms moet de ICD na de plaatsing getest worden. De patiënt wordt dan kort in slaap gebracht, waarna de cardioloog een hartritmestoornis opwekt. Zo kan de cardioloog controleren of de ICD goed werkt. 

Het plaatsen van een ICD neemt 1 uur tot een paar uren tijd in beslag. Dit is afhankelijk van het type ICD dat u krijgt. 

ICD en autorijden

Autorijden met een ICD is toegestaan, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. We nemen u mee in de procedure. 

Procedure

De eerste 2 maanden na het plaatsen van de ICD mag u niet rijden. Na deze 2 maanden gaat u op controle bij de cardioloog. Als dan blijkt dat u geen shocks meer heeft gehad, krijgt u van de cardioloog een geschiktheidsverklaring van maximaal 5 jaar. 

Als u in de periode hierna opnieuw een shock krijgt, geldt er opnieuw een rijverbod van 2 maanden.

Als u de geschiktheidsverklaring heeft gekregen, moet u een Gezondheidsverklaring invullen. Dit doet u het snelst via Mijn CBR op www.cbr.nl. In de Gezondheidsverklaring beantwoordt u een aantal vragen over uw gezondheid. U geeft hierop aan dat u een ICD heeft. 

Vervolgens stuurt u de geschiktheidsverklaring van de cardioloog en de Gezondheidsverklaring naar het CBR. Vaak vraagt het CBR dan nog om een aantekening van uw cardioloog. Hiervoor krijgt u een formulier waarop de arts de aantekening kan maken. Vervolgens stuurt u deze weer op naar het CBR. Als alles wordt goedgekeurd, krijgt u een verklaring van geschiktheid. Hiermee kunt u bij het gemeentehuis uw nieuwe rijbewijs aanvragen.

Rijbewijs

Nadat er een ICD bij u is geplaatst, kunt u dus weer een rijbewijs krijgen. ICD-dragers krijgen echter altijd een rijbewijs met bepaalde voorwaarden. Dit zijn de voorwaarden:

  • Het rijbewijs heeft een beperkte geldigheidsduur. Meestal is dit 5 jaar, maar het kan ook 3 jaar of 1 jaar zijn. 
  • Met het rijbewijs mag u alleen voertuigen uit groep 1 (A, A1, A2, B, B+, B+E, T) besturen. Voor het groot rijbewijs komt u niet in aanmerking.
  • Op het rijbewijs staat code 100. Dit betekent dat u alleen privé en voor woon-werkverkeer mag rijden. 
  • Wilt u voor uw werk rijden met een voertuig uit groep 1? Dan kunt u code 101 aanvragen. Hiermee mag u dagelijks maximaal 4 uur rijden voor uw werk. Let op: u mag voor uw werk geen personen vervoeren of personen onder uw toezicht laten rijden. Als taxichauffeur of rijinstructeur werken is dus niet toegestaan, ook niet met code 101. 

Meer over deze codes leest u in ons blog Uitleg over de verschillende rijbewijskeuring.

Medische keuring rijbewijs

In principe is een medische keuring niet verplicht als u een ICD heeft gekregen. Maar uw arts kan u wel adviseren om een keuring te ondergaan. En als u zelf twijfelt aan uw rijgeschiktheid na het krijgen van een ICD, kunt u ook gekeurd worden. 

Tijdens een medische keuring rijbewijs voert een keuringsarts een algemeen medisch onderzoek bij u uit. Hij of zij kijkt daarbij naar mogelijke beperkingen voor het autorijden en vult een keuringsverslag in. Soms is er aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een rijtest of een bezoek aan een specialist (in het geval van een ICD-drager zal dat een cardioloog zijn). Aan de hand van het keuringsverslag en eventueel aanvullend onderzoek neemt het CBR een besluit over uw rijgeschiktheid. 

phone
Wat is ICD betekenis?
ICD staat voor Implanteerbare Cardioverter Defibrillator. Het is een apparaatje dat in het lichaam wordt geplaatst om hartritmestoornissen tegen te gaan. 
phone
Gaan het dragen van een ICD-kastje en autorijden goed samen?
Met een ICD autorijden is meestal geen probleem. De meeste ICD-dragers krijgen hun rijbevoegdheid weer terug. Wel moet u minstens 2 maanden na het plaatsen van de ICD stoppen met autorijden. Daarna kunt u een rijbewijs krijgen. Aan dit rijbewijs zitten wel bepaalde voorwaarden. 
phone
Hoe zit het met ICD rijbewijs CBR?
Nadat u een ICD heeft gekregen, mag u 2 maanden niet rijden. Daarna mag u een nieuw rijbewijs aanvragen bij het CBR. Dit doet u met een geschiktheidsverklaring van uw cardioloog en een Gezondheidsverklaring. 
phone
Is na ICD vervangen autorijden toegestaan?
Als uw ICD is vervangen, overlegt u met uw cardioloog hoe het verder gaat met autorijden. In de meeste gevallen zult u een herkeuring moeten aanvragen bij het CBR. Als u rijgeschikt wordt verklaard, krijgt u een verklaring van geschiktheid. Hiermee kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.
Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 21 maart 2025 en is het laatst aangepast op 27 januari 2025.